Om företaget

Jag som driver Midvinterfilm heter Mattias Olsson, är 35 år gammal och bosatt i Karlskrona. Jag har varit mer eller mindre fastklistrad vid filmkameror sedan 12 års ålder - när jag lånade familjens VHS-kamera och började göra stentuffa actionfilmer med kompisarna i kvarteret.

Under gymnasietiden hade jag planer på att bli skådespelare, men insåg snart att det var bättre att hålla sig bakom kameran. Och där har jag blivit kvar. Om vi bortser från rollen som "Kille vid kaffeautomat" från en av mina kortfilmer.

Jag har sedan gymnasietiden hunnit med ett par olika mediautbildningar: Jämshögs Folkhögskola, Ölands Folkhögskola och Institutet för Högre TV-Utbildning. Men den allra nyttigaste skolan är att helt enkelt själv jobba med filmmediet. Som min stora idol James Cameron (Terminator, Avatar, Titanic) sagt i intervjuer:

"Pick up a camera. Shoot something. No matter how small, no matter how cheesy, no matter whether your friends and your sister star in it. Put your name on it as director. Now you're a director. Everything after that you're just negotiating your budget."

Under 2011 gick en dröm i uppfyllelse då jag äntligen kunde se en av mina långfilmer gå upp på de svenska biograferna. Försvunnen är baserad på mitt manuskript, och jag har även varit regissör tillsammans med min kollega Henrik JP Åkesson.

Slutligen: varför heter företaget MidvinterFilm? 

Jag har ibland fått frågan om min specialområde kanske är polarexpeditioner och filmning i allmänt iskalla klimat. Nja, inte direkt. Sanningen att säga var nog uppgiften att frambringa ett företagsnamn bland det svåraste jag någonsin gjort. Så fort man kom på en bra namn så var det såklart upptaget. Jag ville ha något som hade en nordisk klang. Och i norden är det ju kallt. Och när det är midvinter extra kallt. Och jag håller ju på med film. Och presto: Midvinterfilm.